Epähörhön Jumalveisu

Runoilija Nur

Käyttäjän <span class="sydan sydan-punainen sydan-raamit"><svg width="10"height="10"viewBox="0 0 1000 1000"xmlns="http://www.w3.org/2000/svg"><path d="M998,312C984,152,870,35,728,35C633,35,546,86,497,168C449,85,366,35,272,35C130,35,16,152,2,312C1,319-4,357,10,418C31,506,79,585,149,649L497,965L851,649C921,585,969,506,990,418C1004,357,999,319,998,312zM952,409C933,489,890,562,826,620L497,913L174,620C110,562,67,489,48,409C34,351,40,319,40,318V317C52,176,150,74,272,74C362,74,442,129,479,218L497,260L515,218C552,130,635,74,728,74C850,74,948,176,960,318C960,319,966,351,952,409z"/></svg></span> Nur kuva
mies
Julkaistu:
42
Liittynyt: 9.10.2010
Viimeksi paikalla: 2.4.2024 22:28

Asuinpaikka: Helsinki
Sähköposti:
-
Syntymäpäivä:
-

 

"

"
Ole epäuskova, mutta älä juonittelija.

Majaile vaikka viinituvissa,
mutta älä kulje riidankylväjän polkua.

Pelkää Jumalaa, mutta älä pappia.

Anna pyövelille pääsi, mutta älä sydäntäsi.

Olkoon asuinpaikkasi vaikka kiven sisällä,
mutta älä etsi uskonoppineen suojaa.

"

- Bahá'u'lláh -
 
 

Pyhien kirjojen sivuilta silmille eittämättä hypähtää apinajumalia, pikkupiruja, merihirviöitä, iso piru, puheliaita pensaita, seitsemän taivaan läpilentojen välilaskuja jerusaalemiin, Himalajan vuorijonoksi muuntautuva sininen nelikätinen pojankoltiainen, haudastaan saarnaamaan noussut kiertolainen sekä viriilejä 900-vuotiaita vaareja.

Toisaalta samaisista opuksista ovat taiteilijat ammentaneet innostusta silmiä hiveleviin mosaiikkeihin, mestarillisiin kattomaalauksiin ja matemaattisen kurinalaisiin urkusonaatteihin, tieteilijät keränneet rohkeutta kaavoihin kangistuneiden valtavirtakäsitysten kyseenalaistuksiin sekä mielikuvituksen lennokkuutta uusiin keksintöihin, runoilijat saaneet innoitusta ihmisluonteen syvimpien sopukoiden herkkään puhuttelemiseen, talonpojat kärsivällisyyttä ja onnenaiheita arjen ahdinkoonsa, lakimiehet periaatteita sivistyneen yhteiskunnan perustaksi, tutkimusmatkailijat pontta maailman äärien etsiskelylleen, kauppiaat ihanteita rehtiydelle ja koronkiskonnan hillitsemiselle, vanhemmat jämäkkää säännöstöä sitkeiden sielujen kasvattamiseksi maailman myllerryksen keskellä ja lapset opettavaisia iltasatuja. Näiden historiallisten tekstien yksinkertaistava leimaaminen niin puhtaaksi humpuukiksi kuin täsmälliseksi totuudeksikin kielii vahvoista ennakkoluuloista puolin ja toisin.

Idea käsityskyvyn ylittävästä Olemuksesta olevaisuuden taustalla tai ytimessä on kuulunut näiden tekstien kestoteemoihin, olipa kyse sitten Bhaghavad Gitasta, Avestasta, Raamatun kirjoista tai Koraanista. Tämä syvällinen idea on puhutellut, innoittanut, hillinnyt ja rohkaissut miljardeja ihmisiä vuosituhansia tavalla, johon tonttu-ukot, keijukaiset ja pizzamonsterit eivät ole toistaiseksi kyenneet. Ideaa on myös laskelmoidusti käytetty väärin julmuuksiin yllyttämiseksi, ihmisen arvokkuuden riistämiseksi ja ihmisoikeuksien häikäilemättömäksi polkemiseksi. Väärinkäytettynäkin tuon idean voimallisuus on kuitenkin tullut karvaalla tavalla todistetuksi.

Ja kuitenkin kaikkien kiistojen ja taistojen taustalla myllertää ideoiden välinen kamppailu, jossa voittajaksi lähes darwinistisella varmuudella – mutta myös biologisen evoluution kaltaisella tahmeudella ja ajoittaisella väkivallalla – selviytyvät ennen pitkää ideoista elinkelpoisimmat. Ehkä myös jumalkäsityksistä kestävimmiksi osoittautuvat sellaiset, joissa tuo käsittämätön Olemus ymmärretään yhdistäjänä eikä jakajana, armeliaana eikä julmana, oikeudenmukaisena eikä välinpitämättömänä, kehitysmyönteisenä eikä taantumuksellisena, ihmiseen piilottamansa hyvyyden esiintuojana eikä päällepäsmärinä, joka tekee yksin kaiken epäkuntoisen rukoilijarobottinsa puolesta. Ehkä sellainen Jumala onkin suurempi, joka on piirtänyt ihmiseen suuren kauneuden, kuin sellainen, joka ainiaan muistuttaa omaa kelvotonta luomustaan sen kelvottomuudesta ja jatkuvasta armontarpeesta -- vaikka kuinka totta myös tuo armontarve olisi. Ehkä historia kuitenkin todistaa kärsivällisimmille, että Francis Bacon olikin oikeassa: "Tieto on valtaa." Vaikka ylevimmät ihanteet ovatkin kärsineet paitsi hurmahenkisten hihhuleiden myös koppavien kyynikoiden aikaansaamasta deflaatiosta, voiko kukaan kiistää, että joulun alla turruttavan perinteisesti ja siten autuaan unohdettavasti julistettu toivo, rauha ja rakkaus kuuluvat kuitenkin sivistystä edistävien ihanteiden korkeimpaan aateliin? Sellaiseen Jumalaan uskovat, lisääntykää! Uskontokunnasta tai uskonnottomuudesta viis.

"Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii." (1 Kor. 13:4-7)

oletus
Kategoria: 
 

Kommentit

"Nöyryyttä, hiljaisuutta Jumala rakastaa.
Ei kärsi kopeutta ylpeitaä vastustaa.
Hän hiljainen on hellä äänensä suloinen,
oppinut kieli hällä heikkoja lohduttaa."

Minä syntisistä suurin saan turvan ja rauhan
vilpittömästä lapsenuskosta.

Lämmöllä siunaavin ajatuksin
Ystäväsi Valde.
Kunpa muistaisimme, että rakkaus on suurin.
lennä sieluni lintu lennä... rakkaudella..kuuntele omaa totuuttasi, kuunnellaan. Kiitos tästä kirjoituksesta, kiitos.
Minä mokoma epeli taidan pääsääntöisesti kolkutella jälkijunassa. Ja toki junamatka mukavaa onkin, etenkin, jos voi maisemien ohitse vilahdellessa lueskella todella hyvää lehteä Aku Ankkaa. Ehkä sitäkin on kyseenalaistettu, mutta on siinä toki todella vahvoja persoonia. Tärkeimmäksi henkilöksi nostaisin herra Hessu Hopon, jolla aina hyvin menee, vaikka kaikki menisi ihan päin prinkkalaa.

Minulle tämä tekstisi on melkoisen inspiroivaa.
Kiitän suurta Taiteilijaa ja valoisaa sielua! Merkitsee paljon.
Minäkin samoilla linjoilla Epelin kans, inspiroi kyllä, kiitän Epelii, hyvä kun vaikka olet uskovainen, niin elät vapaudessa ja huumorilla, et ole tiukkapipoinen ja tuomitseva, hyvin nöyrä ja rakastavan lämminsydäminen olet kohtaamisesi ihmisestä ihmiselle <3 :) Annetaan kaikkien kukkia, mutta pois saarnaamiset täältä,  ne palstat on erikseen!
 
Kiitän ja kumarran vilpittömästi!
Me ajattelemme asioista eri tavalla. Mä kirjoitan seksistisiä runoja, olen oivaltanut että henkisyys on arjessa, kaikessa mitä tekee, kun ilolla tekee ja tykkään seksistä, mikä määrä siinä onkaan ilo energiaa, ja iloenergia on korkeinta rakkaus energiaa.Kirjoitan myös manifestoinnista, koska se helpottaa elämääni tuo onnellisuutta ja se toimii.
Ja olen omasta mielestä henkinen, vaikka en ole uskovainen.  Uskon Jumalaan tai johonkin korkeimpaan, pyydän enkeleitä ja yksisarvisia päivittäin, he iloitsevat kun saavat auttaa. Hyväksyn erilaisuuden ja se on rikkaus täälläkin, mutta tuomitsevaa ja nyrpeää kommentointia en tykkää. Jokainen saa kirjoittaa mitä runoja sielu tuottaa.  Olen kiitollinen ja onnellinen kaikesta mitä on :) Et tämmöttii tällä kertaa... mukavia illatsuja kaikille ja iloenergiaa :)
Kiitos näistä arvokkaista sanoistasi. Minusta mikään mielihyvä tai tunne ei ole sinänsä syntinen tai paha. Niissä on kaikissa kauneutta. Niitä voi toki käyttää hyvään sekä pahaan. Niitä totaalisia ylilyöntejä tapahtuu juuri silloin kuin jokin osa ihmisyyttä on tuomittu ikuisesti pannaan.
Nannaa ja mannaa. Mukavia illatsuja ja runoilemisiin :)
Amen.
Toi oli hyvä :)
On aina ilo lukea tekstejäsi! Tulee tunne kuin lentäsi ja tarkastelisi maailmaa linnun silmin. Sen verran laaja on katselukulmasi.
Tuo oli kauneimpia kohteliaisuuksia koskaan. Kiitän ja syvään kumarran!
Olet veisannut veisusi Nur viisaasti, kauniisti ja hauskasti!

Sivuston säännöistä löytyy tälläinen kohta:

"2.2.    Runojen ja muiden teoksien tulee olla hyvän maun ja hyvien tapojen mukaisia siten, etteivät ne sisällöltään ole herjaavia, yksilöä tai ihmisryhmää halventavia tai loukkaavia, mitään aatetta tai uskontoa julistavia eivätkä sisällä moraalisesti sopimatonta tekstiä tai ilmauksia."

On muuten suuri sääntö! Se mietitytti minua niin että laitoin ylläpitoon viestiä ihmetellen että eihän täällä juuri kukaan voisi kirjoittaa juuri mitään, jos aate ei saa mitenkään näkyä, sillä ihmisen aate on niin suuri osa ihmistä että sen läpi kokee kaiken ja on vaikea kirjoittaa vaikkapa runoa niin ettei se näkyisi. En muista sanatarkasti mutta sieltä vastattiin että aate ja oma kokemus saa kyllä tekstissä näkyä mutta kiellettyä on julistaa sitä ainoana oikeana ja sen perusteella muita vääränä.

Mitä tulee hyvään makuun, kuka voi sen määritellä, kun se on makuasia! Loukkaavanakin saatamme kukin kokea niin eri asiat, joskus sitä loukkaantuu niin pienistä että itseäänkin ihmetyttää. Kyllä ei tänne montakaan tekstiä jäisi jos poistettaisiin kaikki joista joku ei tykännyt tai tykkäsi huonoa.

Ovatko seksistiset tekstit ja kaksimielisyydet moraalisesti sopimattomia? Riippuu kai kunkin moraalista. Entä voiko lapsen antaa vapaasti lukea sivuston runoja?!? 

Toivon että jatkossakin mahdollisimman venyvästi täällä kaikenlaista tekstiä suvaitaan. On surullista jos poistolinjalle joudutaan.

Jos ei tykkää seksistisestä tekstistä, kannattaa vain yrittää välttää niitä, jos ei jaksa paasaamista, klikkaa kunnes löytää mieleistään.
Tämän kommentin soisi kaikkien lukevan. Tärkeää asiaa suvaitsevaisuudesta ja pitkämielisyydestä erilaisia kirjoittajia -- itseään ärsyttävälläkin tavalla -- kohtaan. Luulenpa, että tuon siteeraamasi säännön henki on estää aatteellinen *julistaminen*, joka on monta pykälää vahvempaa kuin pelkkä oman aatemaailman luonnollinen esiintuleminen kaikessa sanomisessamme ja tekemisessämme. Siltä ei todellakaan voi -- eikä pidä -- välttyä ilman kaiken kirjoittelun vesittämistä ankean harmaaksi ja mitäänsanomattomaksi sumpiksi. Sen sijaan julistamisella pyritään vaikuttamaan toiseen syyllistämällä tai hypettämällä, jolloin kyse on jo psykologisista tehokeinoista henkilöiden vaikuttamiseksi, lievästä henkisestä väkivallasta so. rauhaanjättämättömyydestä. Tahallisesta "väkivallasta" ei ole kuitenkaan kysymys ja loukkaantumisiin ei ole syytä. Ihmisillä pitäisi kuitenkin olla rauha ja oikeus lukea runoja ilman tällaisia vaikuttamisyrityksiä. Mitään laitonta tällaisessa vaikuttamisessa ei ole. Se on vain sivuston sääntöjen vastaista (joita tulisi tietysti noudattaa osana tätä "yhteisöä"). Vastaavasti seksistä kirjoittamista ei pitäisi syyllistää tai halveksia. Siinäkin on tosin omat hyvän maun rajansa, jotka ovat varsin subjektiivisia ja vaikeasti määriteltäviä. Olennaisinta on, että kukin itse aika ajoin arvioi tuon säännön nojalla omaa toimintaansa omantuntonsa mukaisesti. Siten, ettei ketään pakoteta mihinkään muottiin ellei ylilyönti ole äärimmäisen räikeä. Itse näen jatkuvasti kehittämistarpeita omassa kirjoittelussani, mikä ei tarkoita persoonallisuudesta, värikkyydestä, särmästä tai hersyvyydestä luopumista. Yleinen virheoletus on, että taiteessa kaikki säännöt tai periaatteet kahlitsevat persoonallisuutta tai luovuutta, ja että persoona on täysin muuttumaton monoliitti. Minusta perushyvä kirjoitteluetiikka saa pikemminkin persoonallisuutemme kukkimaan ja laajenemaan. Mutta säännöt eivät saa olla liian yksityiskohtaisia tai mikromanageeraavia.
antoisa on runosi moneen suuntaan
suo lukijalle mahdollisuuden valiten pohtia
tarkastella painotuksia ja näkemäänsä ihmisyytta.
rakkaus elämään ja ihmiseen on kaiken hyvän perusta,
silti niin usein löytää itsensä pohtimasta valintoja turhan
ja tarpeettoman ympäriltä, siinäpä pailauksen paikka
- kokemukseni mukaan aito, kestävä rakkaus on hyvin
hiljainen, nöyrä ja vajavainen, vaikkakin huutaa ajoin
korpin kielin, vaatii ajassaan mahdotonta. silti rakkauden
kosketukset ovat ne jotka elävät ja kantavat
 
Hyvä teksti.
Hieno pitkä matka veisullasi, kulki sujuvasti luettaessa, olet perehtynyt aiheeseen. Mykistävä loppu suorastaan, tuon asian muistamista pitäisi päivittäin harjoitella, niin oppisi muistamaan.
runosi minulle liiankin filosofinen
loppu säkeistö 
riemuitseva
voi jospa mie ihminen
edes muistaisin  1kor.13:4-7
joskuskin toteuttaa lähimmäisiini
Tykkään lukea tekstiä, runoa mitä vaan näillä sivuilla kunhan niissä ei paista läpi omahyväisyys,itsensä tyrkytättäminen= huono itsetunto, kiroilu, alaarvoisia sanoja jne niihin viittavaa. Sillä haluan iloita sanoista, erilaisuudessta, runoista jne täällä on niin monia upeita kirjoittajia että en edes kerkii kaikille kommentoimaan.En lue enää kuin hyviä tekstejä. Tämä yksi niistä :) Olen lukenut filosofiaa, tutkinut eri uskontoja, eri maiden historiaa jo monia  kymmeniä vuosia..ja näistä kirjoittaminen on hienoa!

 Mahtava! Sait kauniisti kerrottua uskontojen tärkeyden ihmiskunnan historiassa. 

 Terveisin: moderniin uskontoihin kyynisesti asennoituva agnostikko :)

Kiitos sanoistasi ja kyynisyytesi on täysin ymmärrettävää!
nämä on niin mahtavia ja avartavia  ..juostaan sekunnissa läpi ajan ja universumien universumienkin..upeaa.
 

Käyttäjän kaikki runot

Runoilija Runon nimi LuontipäiväLajittele nousevasti Kommentteja Kategoria
Nur Kolin laulu 28.6.2018 49 Runo
Nur Kreivitär ja kerjäläinen 15.6.2018 16 Runo
Nur Näytä sorjat siipesi 17.4.2018 37 Runo
Nur Tosimies urgh II 7.4.2018 24 Runo
Nur Herrahuorat 4.4.2018 35 Runo
Nur Elämän parasta aikaa 23.3.2018 35 Runo
Nur Lintukoto 19.3.2018 26 Runo
Nur Mutta herra professori 9.3.2018 23 Runo
Nur Aarrekätkö 2.3.2018 35 Runo
Nur Pullaa ja mössöä 27.2.2018 17 Runo
Nur Airohartautta 9.2.2018 40 Runo
Nur Dali-Nalle 3.10.2017 11 Runo
Nur Orhien ontuvat ohjeet 28.9.2017 10 Runo
Nur Tosimies urgh 22.4.2017 27 Runo
Nur Tosi rakastaja 26.3.2017 18 Runo
Nur Palindromitarina sukukokouksesta Paiholan avohoito-osastolla 23.3.2017 20 Runo
Nur Kuplat kuplivat 3.3.2017 22 Runo
Nur Kevätveisu Stadille 2.3.2017 11 Runo
Nur Epähörhön Jumalveisu 27.2.2017 24 Tarina
Nur Löllö-Kallen töllötys 23.2.2017 25 Runo
Nur Kelvoton kusiainen 20.2.2017 11 Runo
Nur Pikkuessee rakkaudesta 11.2.2017 19 Tarina
Nur Akka Jojensuusta 31.1.2017 14 Runo
Nur Itä ja länsi 30.1.2017 6 Runo
Nur Urpo 22.9.2016 20 Runo
Nur Badakhshanin mehiläistarhuri 3.8.2015 22 Runo
Nur Safiirihelmi 16.10.2013 22 Runo
Nur Sielun silmin 11.5.2013 12 Runo
Nur Ohje ainokainen 11.5.2013 16 Runo
Nur Neljätoista kesää 9.5.2013 17 Runo
Nur Hymy herkässä 25.4.2013 32 Runo
Nur Tasoitus 22.4.2013 12 Runo
Nur Pullasorsa 20.4.2013 3 Runo
Nur Kynnetyn mullan kukinto 18.4.2013 22 Runo
Nur Hetken piipahdus 17.4.2013 11 Runo
Nur Rikkaat maailman 5.3.2011 21 Runo
Nur Runo-Reiska räksyttää 3.3.2011 9 Runo
Nur Jahve ja Allah 26.2.2011 7 Runo
Nur Kiittämätön 26.2.2011 12 Runo
Nur Veljekset 18.2.2011 18 Runo
Nur Sinä ihminen 16.2.2011 35 Runo
Nur Valerakkaus 11.2.2011 6 Runo