Vapaus koostuu valinnoista, mahdollisuudesta tehdä sekä hyviä että huonoja päätöksiä. Hauskanpito on normijärjen ja logiikan osittaista hylkäämistä, hassuttelua ja tietoista hölmöilyä. Juodaan ja syödään, kulutetaan tarpeettomuuksiin rahaa, juuri sitä, mitä on kovalla työllä ja järkevyydellä ansaittu.
Hyvinvointi taas koostuu voittopuolisesti järkevistä ja hyvistä päätöksistä, mutta myös vapaudesta, jonka ytimessä on hauskanpito ja edellä mainittu järjenvastainen käytös. Roomassakin jo tiedettiin, että kansa kaipaa leipää ja sirkushuveja ollakseen hallittavissa. On siis oltava yhtäältä tylsä, aikuismainen toimeentulo ja sen mukanaan tuoma järkiperäinen hyvinvointi, sekä toisaalta lapsenomainen, heikompi huvittelun logiikka.
Tästä on pääteltävissä, että hyvinvointi ja ihmisen järjissään pysyminen riippuvat heikommasta logiikasta, tiettyyn aikaan, tietyssä paikassa annostellusta, valikoidusta järjettömyydestä. Toki tässä pätee se, että järjettömyyttä on oltava sopivassa määrin: jos sitä on liikaa, päätyy mielisairaalaan. Jos sitä on sopivasti, on hauskaa ja voi tienata elantonsa vaikkapa standup-koomikkona. Suolakin on mauste hyvin käytettynä, mutta pilaa ruuan liiassa määrin. Masentuneelle huumori, perinteisen logiikan kyseenalaistaminen ja tämän mukanaan tuoma nauru voi olla jopa hengenpelastava asia. Onpa esimerkiksi Intiassa naurukerhojakin, joissa ihmiset kokoontuvat yhteen säännöllisesti vain nauraakseen, olipa sitten syytä nauruun tai ei.
Näin ollen mielisairaudetkin asettuvat uuteen valoon; kyseessä ei ole vain sairaus, vaan olemassaololle tuiki tarpeellisen asian, järjettömyyden valitettava yliannostus ja sietokyvyn kuormittuminen taakan alla. Hoidon myötä järjettömyyden määrä yleensä pienenee terveelliselle tasolle – ei siis poistu! - ja ihminen kykenee aikanaan näkemään asioissa hyvääkin ja pitämään hauskaa, eli käyttämään järjettömyyttä sopivassa määrin. Näiden sanojen myötä, järjettömän hyvää alkanutta vuotta kaikille lukijoille.
- Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi
Kommentit
Sivut