Puiminen

Runoilija Toukohärkä

Käyttäjän <span class="sydan sydan-punainen"><svg width="10"height="10"viewBox="0 0 1000 1000"xmlns="http://www.w3.org/2000/svg"><path d="M497,203C537,107,630,40,737,40C881,40,985,164,998,311C998,311,1005,347,990,413C969,503,919,583,852,643L497,960L148,643C81,583,31,503,10,413C-5,347,2,311,2,311C15,164,119,40,263,40C370,40,457,107,497,203z"/></svg></span> Toukohärkä kuva
mies
Julkaistu:
80
Liittynyt: 1.5.2024
Viimeksi paikalla: 10.9.2024 8:33

Asuinpaikka: Helsinki
Sähköposti:
-
Syntymäpäivä:
-

 
Ukki tuli mopolla
Ajoi pihamaan halki
jatkoi suoraan ladolle,
siellä tarvittiin apua puimakoneen siirrossa
Mummo ja eno
tulevat myöhemmin autolla puima-avuksi

Traktorin perässä on remmisiiva
Siitä lähtee pitkä hihna puimakoneeseen
Traktorista perä päälle ja ei kun puimakone humisemaan

On juhlaa, 
kun puimakone tuodaan navetan pihalle
Se on iso
Siitä lähtee huumaava ääni
Pölyä, liikettä, voimaa
Äiti nostaa puitavat peräkärrystä syöttöpöydälle,
isä siitä syöttää viljan aina ahneelle puimakoneelle
minä haravoin ruumenia navetan tanhuan nurkkaan
ja olen tyytyväinen

Pyyhitään otsaa hihaan,
on tämä kovaa hommaa
Silti hymyilyttää, kun tietää
miten hyvää tämä tekee,
noin niin kuin tulevaista aikaa silmällä pitäen
Kun talvella painaa hampaansa
tuoreeseen, tuoksuvaan leipään,
niin silloin on tyytyväinen ahkeruuteensa

Onneks suatiin nuo viljat puituu
ennen ko alako sattoo
Sittä siinä ois suanna vuotella kotvan aikoo
ennen ko ois ies voinna kyhätäkkää puimishommiin

Nyt suap sattoo
ja rytistä minusta nähe
ihan vyötä soleta
ihan niin paljo ku irtovvaa

Puinnin jälkeen erotellaan
puhaltimella, viskaimella, tuultaen erotellaan
jyvät akanoista
Liikkeessä nopea, sorja rytmi
Työssä ääni hilpeä kuin swing

Hikisen urakan jälkeen uimaan
Rauhallisin vedoin, kauhaisuin
järvirannassa virkistytään
Valo maalaa hiekkapohjaan kuvioitaan
ja varjoni pulikoi siellä

Ehkäpä nyt illan suussa lähtisi kylälle
Jos ei muuta, niin tietä pitkin kuljeksimaan,
tunnelmoimaan, maisemaa haistelemaan
Ehkäpä leipomon baarissa pyörähtämään,
jukeboxia soitattamaan,
vielä ison pitkän ja munkkipossun nautiskelemaan
Ai että, kyllä on elämä leveetä ja mallillaan
Ja raukeana kotiin tallustelemaan,
aittapöksään uneen uuvahtamaan
oletus
Kategoria: 
 

Kommentit

Nostalgista kerrontaa vanhasta ajasta.

Sivut

 

Käyttäjän kaikki runot