Lontoon laidalla, mustassa lähiössä
mulattilapset esittelevät turistiparille
repaleista, satojen vuosien vanhaa
pakanamaitten karttaa.
Tuossa on Sierra Leone ja Liberia.
Ja rantaviivaa alas
Norsunluurannikko,
Kultarannikko,
Orjarannikko!
Kantajat kantaneet.
Siirtomaatavaroita:
Laivat on lastattu
norsunluulla, orjilla ja kullalla.
Purjeet pullistuvat lähtöön.
Päiväntasaajalla,
maailman katottomassa alkukodissa
mustan mantereen
valkoisella tutkimattomalla seudulla,
missä kirkuva apina hyppää
Mr Livingstonen olkapäälle:
"Outo vieras?"
Mr Stanley tervehtien kohottaa olkihattuaan:
"Marakatti, oletan!"
Ja Livinstone vastaa:
"Hyvää päivää, valkoinen käärme."
Esikaupungissa, tuntemattomalla laitakadulla
ruskeat, ihmettelevät silmät
ja viattomat kysymykset:
Mihin ne maat on siirretty?
Mihin on viety ne kansat?
Keitä me olemme?
oletus
- Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi
Kommentit
Sivut