Erityinen merkitys tässä runossa on ilmaisulla "Maailman laidalle". Runossa Maailma on erisnimi, ei mikä hyvänsä maailma, vaan maailma, joka saanut muista maailmoista erottuvan nimen. Siinä täytyy olla runon avain siihen, mitä on tämän runon lopussa. Sellaista maailmaa ei vielä ole, vaan rajoja vedetään yhä enemmän, kunnes kaikki olemme yksin omissa maailmoissamme, emmekä tiedä mitä muualla tapahtuu. Me nimeämme maailmamme ("Pyhä Maa", "Luvattu Maa" ja niin edelleen) ja suljemme sen Maailman rajat vain uskoen omaan hallintaoikeuteen siihen. Näin ei voi jatkua, sillä se merkitsee meidän yhteisen maailmamme loppua. Rajaton maailma on sellainen, jossa vain minä ei ole keskiössä omia oikeuksiani puolustamassa, vaan koko maailman oikeuksia vaalimassa ja jossa omien oikeuksien sijaan meillä olkoon velvollisuus huolehtia koko Maailmastamme.
Kiitos artojohannes taas kerran loistavasta analyysistasi! Todellakin kun kirjoitin tämän ajatukseni oli juuri tuo rajattomuuden vapaus ja se kuinka siihen voi päästä vain ylittämällä oman Maailmansa rajat, astumalla hetkeksi vaikka tyhjyyteen ilman ennalta rakennettuja suuntaviivoja.
Kommentit
Sivut