Hyvä kummilapseni
Olet jo täyttänyt neljätoista, olet lapsi, mutta kohta jo aikuisuuden kynnyksellä. Olen ajatellut sinua usein. Sain uuden kuvan sinusta. Seisot vakavana tomuisella tiellä, päälläsi pari numeroa liian suuri koulumekko, paljain jaloin ja ohuet, häkellyttävän ohuet sääresi näkyvät helman alta. Vaikka olet kaukana täältä, tuntuu kuitenkin, että eläisit tässä ihan lähellä, vaikka välimatkaa Keniaan on tuhansia kilometrejä. Vaikka en ole oikea isoisäsi, tunnen olevani isoisäsi täällä etäisessä Suomessa. Olet afrikkalainen ja kenialainen nuori nainen, kuten minä olen eurooppalainen suomalainen vanha mies. Samassa maailmassa me elämme molemmat, sinä Jepkorir ja minä Arto. Kun minun elämäni on jo loppupuolella, on sinulla tulevaisuus edessäsi. Sinulla on varmasti toiveita ja haaveita. Kaikki eivät ehkä koskaan toteudu, niin kuin ei minunkaan nuoruuteni toiveet ja haaveet, mutta silti olen elänyt hyvän elämän. Niin toivon myös, että sinun suurimmat ja tärkeimmät haaveesi toteutuvat. Ne toiveet ovat minun näkökulmastani hyvin yksinkertaisia. Toivot vain, että kotiisi saisit puhdasta vettä, jota voisi valuttaa suoraan kraanasta juoma-astiaan, tai että vuohet ja lehmät säästyisivät hengissä pitkinä kuivina kausina, eivätkä pedot myöskään hyökkäisi niiden kimppuun. Nyt, kun juon tässä lasillisen puhdasta vettä, ymmärrän että se on todella ylellisyyttä. Tuntuu siltä, että meillä täällä on paljon pienemmät murheet.
Usko itseesi, usko että sinä olet erityinen ihminen, huolehdi itsestäsi, olet tärkeä ihminen minulle. Lähetit minulle jokin aika sitten lyhyen videon, jossa kerroit omalla äidinkielelläsi ujosti, silmät alas laskettuna, kuin häpeillen, itsestäsi. Luin kertomuksesi suomennettuna. Ei sinun tarvitse hävetä, eikä aliarvioida itseäsi. Ole häpeilemättä ylpeä siitä, että olet kenialainen, afrikkalainen nuori nainen. Kun tiedät, mikä ja kuka olet, pääset vaikeittenkin päivien yli. Sinä ja kaikki kyläsi ja maasi naiset tekevät Keniasta ja Afrikan maanosasta onnellisen, vapaan ja iloisen.
Olet sydämessäni, Jepkorir!
Selite:
Minulla oli kummilapsi vuosia sitten Keniasta. Kun hän tuli täysi-ikäiseksi, sain uuden kummilapsen muualta. Tämä kirje jäi todellakin lähettämättä jostain syystä, vaikka kirjoitin sen valmiiksi. En tiedä, mitä hänelle nyt tänään kuuluu. En vain jostain syystä unohda häntä koskaan, vaikka emme koskaan tavanneet.
oletus
- Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi
Kommentit
Sivut